Andrej Zaman Many

Andrej Zaman Many

31. marec 2011

Koper, 2.4.2011 - brevet 207 km

Po smo dočakali sezono brevetov. V soboto bo prvi letošnji v Sloveniji. Koprskih 200. Najbolj razgiban, a najbolj obiskan. Skoraj 160 nas je že prijavljenih. Čaka nas lepo, sončno in toplo vreme, nekateri pa se bomo na štart odpravili s kolesi že sredi noči od doma. Komaj čakam, saj bo to test pripravljenosti in prva kvalifikacija za avgustovski Pariz-Brest-Pariz, za katerega se predprijave odprejo čez dobra dva tedna (za tiste, ki smo lani prevozili 600 km brevet), dan po našem naslednjem brevetu, 300 km.

29. marec 2011

Predavanje: Svet staršev - sam sebi namen ali ...?

Danes, v sredo, 30.3.2011, sem imel v Portorožu predavanje v sklopu XV. strokovnega posveta Vodenje v vzgoji in izobraževanju, z letošnjim naslovom Samoevalvacija kot temelj izboljšav. Posvet je organizirala Šola za ravnatelje, udeleženci tega tridnevnega posveta pa so bili večinoma ravnatelji slovenskih  osnovnih, glasbenih in srednjih šol.

Moje predavanje se je nanašalo na samoevalvacijski proces sveta staršev OŠ Šturje, kjer sem že četrto leto predsednik sveta staršev in podpredsednik sveta šole. Naslov predavanja je bil pomenljiv ''Svet staršev - sam sebi namen ali ...?, izhaja pa iz raziskave, ki sem jo opravil konec leta 2010. V ta namen imam tudi že pripravljen daljši znanstven članek, ki bo predvidoma objavljen v reviji Vodenje v vzgoji in izobraževanju.

Žal je bilo predavanje časovno omejeno, saj je bilo zanimanje res veliko. Dvorana  v hotelu Slovenija je bila polna. Menda se je sploh prvič zgodilo, da je tako elitni družbi predaval nekdo, ki je predsednik sveta staršev. Tudi tema je bila taka, ki je ni še nihče tako obdelal. Predvsem pa ne na tak način. Veliko število vprašanj na koncu me je prepričalo, da je bilo predavanje uspešno, navezal pa sem tudi nekaj stikov za morebitno nadaljnje sodelovanje pri delu na tem področju. 

Med najbolj zadovoljnimi poslušalci pa je bila ravnateljica OŠ Šturje iz Ajdovščine, ga. Ava Curk, katero sem med predavanjem nekajkrat omenil in poudaril izredno dobro sodelovanje med njo in svetom staršev.

27. marec 2011

Prelepa Dolenjska - hvala Aleksej za super trening

Včeraj sem bil v Trebnjem, kjer je Aleksej Dolinšek s pomočjo članov svojega AD VENTURE kluba organiziral 12 urno dobrodelno kolesarjenje, z namenom zbiranja sredstev za nakup dveh ležečih koles za dva invalida.

Razgibana trasa je v sončnem in toplem dnevu nudila vse, kar je potrebno za kvaliteten trening. Skupaj nas je bilo okoli 70, vendar smo le nekateri vozili cel dan. Prišli so tudi nekateri drugi letošnji dosovci, tako da je bila družba super in ravno primerna. Večinoma sem vozil s Sandijem Bayerjem (lani je bil 4. na DOSu), Gregorjem Weisseisnom, dopoldne še s Stanetom Dolinškom, popoldne pa še z Aleksejem. Ni kaj, Aleksej, Sandi in Gregor kažejo zastrašujočo dobro pripravljenost. Kar nosilo jih je po tistih prelepih dolenjskih klančkih in dolinah. Jaz pa ... Kaj pa vem. No ja, ker še vedno vozim le s starim aluminijastim kolesom, sem še kar zadovoljen. Brez težav sem vozil z njimi. 

Na koncu mi je števec pokazal 10 ur in 10 minut neto vožnje, 275 km, povprečna nekaj čez 27 km/h in 3800 višinskih metrov. 

Aleksej: še enkrat hvala za super organizacijo in super traso po prelepi Dolenjski.  Upam, da drugo leto ponovimo vajo. Kogar pa ni bilo, mu je lahko žal.

Čez slaba dva tedna pa se tako ali tako vidimo v Ajdovščini na 10 urnem dobrodelnem treningu, kjer bomo zbirali denar za otroke iz socialno ogroženih družin.

17. marec 2011

Prvi preizkus pripravljenosti pred DOSom - diagonala Hodoš-Piran

V petek, 18.3.2011, zvečer, sem imel prvi letošnji preizkus pripravljenosti pred letošnjim DOSom. V nočni vožnji sem, skupaj z Gregorjem Weisseisnom, Markom Obranovičem, Ivom Pirnarjem in  Andrejo Jagodic, torej letošnjimi in lanskimi dosovci, poskušal prevozili diagonalo po Sloveniji. V kombiju nas je spremljal voznik Janez.

Bolj kot smo se s kombijem bližali predvidenenmu začetku, bolj je deževalo. Po postanku v Murski Soboti, smo soglasno sklenili, da ne gremo do Hodoša, temveč, da se s kombijem spuščamo po trasi do prenehanja dežja. To smo dočakali malo naprej od Ljutomerja, kjer smo nekaj pred deseto zvečer, razen Iva, ki naj ne bi vozil ponoči, in voznika Janeza, začeli kolesariti. Dežja ni bilo več, ceste so bile suhe, temperature bolj tople kot hladne, veter v hrbet, tempo pa ravno pravšnji. Med 33 in 40 km/h. Ure in kilometri so minevali kot bi mignil, kmalu je bila polnoč, za nami že prvi resnejši klanci, še več pa jih je čakalo pred nami. Ohladilo se je in na spustu s Trojan je bila prava ledenica, od katere smo si opomogli šele na prvem malo daljšem postanku v Domžalah, kjer je bila za nami okoli polovica poti. Tudi v nadaljevanju je bil tempo vožnje vse prej kot počasen in v Bertokih, kamor smo prispeli pred osmo uro zjutraj, je bilo moje povprečje, po 280 prevoženih kilometrih, 29,9 km/h. Tam smo našo skupno vožnjo, pri kateri se nam je v Ljubljani pridružil tudi Ivo, zaključili, saj je imel Gregor namen s kolesom še domov Komendo,  torej dodatnih 140 km, enako pa tudi jaz, le, da je pri meni število dodatnih kilometrov manjše.

Andreja je pokazala zelo dobro pripravljenost, izvrstno je prestala nočno vožnjo in dokazala, da ima resen namen prevoziti letošnji DOS.

Relacija naše nočne vožnje je bila torej Ormož (5 km prej)-Bertoki, tako da cela diagonala ostaja izziv za kdaj drugič. Po obveznem preoblačenju v Bertokih, je bil na vrsti zadnji del te poti. Treba je bilo priti še domov. Gregorju se je pridružil še Ivo, vsi trije pa smo družno vozili do Divače, kjer sem se obrnil proti domu, vmes srečal še kolesarskega kolega in še z njim prevozil en krog, na koncu pa se mi je števec ustavil pri 371,5 km, s povprečjem 29,1 km/h.

Pripravljenost v tem obdobju je torej še kar dobra in z vožnjo s starim aluminijastim kolesom sem kar zadovoljen. Še posebej z vožnjo v klanec. Seveda pa je potrebno v preostalem času do štarta letošnjega DOSa postoriti še marsikaj.  

3. marec 2011

2. dobrodelni kolesarski trening - ''Pomagajmo otrokom do še lepšega otroštva''

1o urni dobrodelni kolesarski trening s sloganom ''Pomagajmo otrokom do še lepšega otroštva''.

Po lanski uspešni izvedbi, smo se letos odločili, da vse skupaj ponovimo. S sloganom ''Pomagajmo otrokom do še lepšega otroštva'' bo v soboto, 9.4.2011, ob 8.00, v Ajdovščini, pred Osnovno šolo Šturje, začetek 10 urnega skupnega dobrodelnega kolesarskega treninga v organizaciji ŠD BIK.SI. Kolesarjenje bo potekalo po:

-trasi 1 (lažja): OŠ Šturje-Lokavec-Cesta-Potoče-Gojače-Črniče-Selo-Dobravlje (desno)-Male Žablje-ajdovska obvoznica-OŠ Šturje - okoli 26 km,

-trasi 2 (težja): OŠ Šturje-Lokavec-Cesta-Dobravlje-Velike Žablje-Vrtovče-Šmarje (naravnost)-dolina Branice-Branik-Preserje-Potoče-ajdovska obvoznica-OŠ Šturje - okoli 37,5 km,

-trasi 3 (najtežja): OŠ Šturje-Lokavec-Cesta-Dobravlje-Velike Žablje-Vrtovče-Šmarje (naravnost)-dolina Branice-Branik-Preserje (desno)-pod cerkvijo Sv. Martina-Brje-Potoče-ajdovska obvoznica-OŠ Šturje - okoli 40 km.

Vsak sodelujoči bo prispeval 10 € in prepeljal neomejeno število krogov, treningu pa se lahko priključi že zjutraj ali kadarkoli tekom dneva. Zbrana sredstva bodo nakazana šolskemu skladu OŠ Šturje iz Ajdovščine in bodo namenjena socialno šibkejšim in ogroženim družinam, da se bodo lahko njihovi otroci s čim manj obremenjevanja družinskega proračuna udeleževali šole v naravi. Gre za kolesarjenje, a je poudarek predvsem na druženju in dobrodelnosti, ne pa na tekmovalnosti. Uporaba čelade in upoštevanje cestno prometnih predpisov bo obvezno. Tega treninga se lahko udeleži kdorkoli, vsak pa lahko po lastni želji prevozi katerikoli krog ali kombinacijo vseh v smislu, da se jo udeleži čim več zainteresiranih kolesarjev. Mladoletni otroci se lahko tega treninga udeležijo le v spremstvu staršev. Dobrodelna sredstva bodo lahko prispevali tudi drugi prisotni, ki ne bodo kolesarili.

Zbor prvih udeležencev bo ob 7.30, start pa ob 8.00. Zaključek treninga bo okoli 18.00. ure.

Kdor ta dan ne more priti, pa želi prispevati denar za to dobrodelno akcijo, lahko v ta namen nakaže denar na TRR 0475 1000 1548 122 z navedbo ''Dobrodelni prispevek za otroke-april 2011''.

Več informacij na 041-687-069 (Andrej).

Dobrodelno kolesarjenje v Trebnjem

Moj dober kolesarski prijatelj in ležeči ultramaratonec Aleksej Dolinšek organizira v Trebnjem, v soboto, 26. marca 2011, dobrodelno 12 urno kolesarjenje s sloganom “S kolesom za kolo”. Seveda se ga bom udeležil tudi sam, k udeležbi pa vabim vse, ki berete ta blog.

Aleksej je več o tem napisal na http://www.ad-venture.si/:

Življenje je kljub vsemu lepo

Vožnja s kolesom je za marsikoga vir sprostitve, zdravja in dobrega počutja. Takšni užitki pa so mnogim ljudem žal nedostopni. To velja tudi za Ivano Gornik in Srečka Petkovška, obema je usoda spremenila življenje, saj sta zaradi nesreče pristala na invalidskih vozičkih. Toda življenja kljub temu ni konec in tudi invalidi se lahko ukvarjajo s športom.Kolesa na ročni pogon so v Sloveniji še redka, a omogočajo svobodo, možnost gibanja na svežem zraku in samostojnost. Tako kot vsa oprema za invalide, pa so ta posebna kolesa izjemno draga in večini nedostopna. Športno društvo Ad-venture.si se je zato odločilo, da Ivani in Srečku izpolni to veliko željo, ter jima pomaga pri pridobitvi koles na ročni pogon.

Tudi invalidi so lahko športno aktivni

V ta namen organiziramo v soboto, 26. marca dobrodelno 12 urno kolesarjenje po občini Trebnje. Druženje, ki se bo pričelo v mestnem parku ob osmi uri zjutraj, bo trajalo vse do večera. Kolesarili bomo na 24-kilometrski krožni trasi: Trebnje-Štefan-Občine-Železno-Dobrnič-Rdeči Kal-Jordan Kal-Dečja vas-Trebnje, ter zbirali prostovoljne prispevke. Pridružili se nam bodo tudi kolesarji invalidi ter kolesarji na posebnih kolesih.

Na štartno-ciljnem prostoru v mestnem parku se bo v dopoldanskih urah odvijala eko tržnica, predstavljena bo turistična ponudba naše občine, poskrbljeno bo za okrepčilo kolesarjev ter servis koles. Za vse sodelujoče pa bodo v gostišču Opara na ta dan pripravili tudi posebno ugodno kolesarsko ponudbo.

Pridružite se nam, naredite nekaj zase ter za Ivano in Srečka;pomagajte »s kolesom, za kolo«. V primeru dežja bo prireditev prestavljena na 23.april.

Štartnina / prostovoljni prispevek 10€ ali po zmožnostih. Vse informacije na tel: 040 468 242 (Aleksej).

1. marec 2011

Manyteam 2011 - Brane, Matjaž, Igor, Sebastjan, Matej, Stane, ...

Manyteam 2011 - moja spremljevalna ekipa za DOS 2011


Spremljevalna ekipa za DOS 2011 je večinoma znana, kljub temu pa še lahko pride do manjših sprememb. Tudi letos se imenuje Manyteam, le da tokrat z letnico 2011. Nekateri člani so še iz lanske in/ali predlanske preizkušnje, nekateri so novi, nekateri se po enoletnem premoru vračajo, vsi pa se zavedajo, da je predanost zastavljenemu cilju na prvem in edinem mestu. Na tem mestu se že zdaj zahvaljujem vsem članom moje spremljevalne ekipe, ki so se odločili, da mi bodo pomagali doseči cilj na letošnji dirki. Hvala!

Tokrat bom člane ekipe predstavljal postopoma, vsakih nekaj dni enega, vsi pa so že navedli tudi svoja pričakovanja te dirke, ki so zelo različna, precej članov pa omenja banane. Le zakaj? Zgodba sega na naš prvi DOS pred dvema letoma, ko smo imeli s seboj banan na pretek, na njihov račun pa je bilo precej heca in zabave. 

Manyteam 2011 sestavljajo:

 Branko Cencelj, Ljubljana, vodja ekipe
Brane

Brane. Tretjič je v ekipi, prvič kot vodja ekipe in nepogrešljiv član Manyteama. Glavni mehanik. Zanesljiv in vztrajen. Kolesar s srcem in dušo, pa seveda prijatelj v pravem pomenu besede, na katerega se lahko vedno zanesem. Pred nekaj leti sva se spoznala, ko sva skupaj vozila pri Klubu Polet. Takoj sva postala prijatelja, za letošnjo dirko že načrtuje, kako me bodo motivirali v najtežjih trenutkih.

Pričakovanja: Moja največja letošnja želja je, da bi nam bilo vreme veliko bolj naklonjeno kot lani. V preteklih dveh letih smo si že nabrali nekaj izkušenj, tako da pričakujem, da bi nam le-te pri letošnjem Dosu prinesle veliko dobre volje, pozitivne energije in domiselnosti v premagovanju morebitnih težav. Kot pika na i pa bi bile za vso ekipo dobrodošle velike količine banan in coca cole. Člani Manytema že vemo, zakaj.

Matjaž Zaman, Novo mesto, namestnik vodje ekipe
Rok, Matjaž in Maja

Matjaž. Moj brat. Tretjič v ekipi, tokrat zaradi nekaterih okoliščin kot namestnik vodje ekipe. Torej mu ne manjka izkušenj. Aktiven je tudi v politiki. Pravi, da smo se prvo leto učili, lani je šlo vse narobe, letos pa da je čas za normalno dirko.

Pričakovanja: Da pridemo do cilja, da nismo preveč obremenjeni s časom in seveda upam, da ne bo prišlo do kakih poškodb. Upam tudi, da bo letos lepše vreme kot lani, in da spijemo kakšno malo pivo (Uni) med dirko. Lani smo med dirko, 15. maja, v hudem mrazu kuhali čaj.

Igor Kokoravec, Veliki Dol
Igor v Dolomitih

Igor. Tudi tretjič je v ekipi in tudi nepogrešljiv član ekipe. Nekdanji sodelavec. On je večinoma glavni krivec, da sem začel kolesariti. Pred leti sva skupaj organizirala kolesarsko pohodniške izlete po Sloveniji in Italiji za sodelavce in prijatelje, ki so vedno lepo uspeli. Čas bi bil, da kaj takega ponoviva, morda letos poleti v Dolomitih.

Pričakovanja: Šport zahteva človeka v celoti, psihični in fizični. Uspešen športnik pa potrebuje več kot le samega sebe. Potrebuje zanesljivo ekipo, ki mu stoji ob strani ter nudi pomoč pri kvalitetnih pripravah in organizaciji. DOS je preizkušnja, ki zajema vse te lastnosti, saj zahteva združitev športnika z dobro uigrano ekipo ter dodelano organizacijo. Ob ponovnem povabilu v spremljevalno ekipo, sem se seveda takoj odzval in to z veseljem, kajti tudi za mene je udeležba na DOS-u velik izziv. V ekipo bom vložil ves svoj trud, voljo in predanost ter upam, da bo moja pomoč na sami dirki kakorkoli pomagala. Verjamem, da bo Andrej na DOS-u dosegel vse cilje, ki si jih je zastavil, saj to že dokazuje z vestnim trudom in delom. 

Sebastjan Nedoh, Koper
Seba v elementu

Sebastjan. Velik kolesar. Tako in drugače. Drugič je v ekipi, lani je manjkal. Upravičeno. Lani je sam vozil DOS. In ga zvozil. Vsa čast mu in čestitke. Edini v ekipi, ki ima izkušnje kot kolesar in kot član ekipe. Tudi on je nepogrešljiv v ekipi. Nekatere druge ekipe bi ga tudi rade imele v svojih vrstah, a je ostal zvest Manyteamu. Hvala. Sicer pa ima za seboj že kar lepo vrsto ultramaratonskih uspehov. Pred štrimi leti je prevozil nabolj znan brevet na svetu Pariz-Brest-Pariz, prevozil je tudi najtežji brevet v Evropi, italijansko 1001 miljo, to je preko 1600 km, lani je prišel do cilja DOSa, vseh njegovih prevoženih brevetov pa je toliko, da jih verjetno niti sam ne šteje več. Zelo zanimiva so tudi njegova pričakovanja.

Pričakovanja: To je moja tretja priprava na DOS. Prvič v vlogi člana ekipe Many, drugič kot tekmovalec svojega »Teama Seba«, tretjič «gre rado«  pa ponovno član ekipe Many. Glede na izkušnje in pripravljenost našega tekmovalca pričakujem uspešen zaključek že v  soboto, saj imam v nedeljo že druge obveznosti. Za člane ekipe bo potrebno povečati zaloge banan, saj bo tempo in napor zelo velik. Vreme ne more biti slabše kot je bilo lani, vendar smo izkušena ekipa in pripravljeni tudi na snežne razmere, imeli bomo verige in snežne krpe za specialko, tako da lahko ob slabšem vremenu osvojimo tudi pokal in smo prvi na prelazu Vršič. To je ena izmed taktik, imamo jih še veliko, katerih zaradi hude konkurence ne bomo razkrili. Priprave so v polnem teku, Andrej prešteva kilometre, mi dneve, vsi skupaj pa verjamemo v USPEH IN PRESENEČENJE. Vsi za Many-a, Many za nas.

Matej Lavriša, Ljubljana
Matej

Matej. Drugič v ekipi. Lani prvič. Nepogrešljiv. Zadnjih nekaj let se je bolj ukvarjal z zidavo doma, sedaj pa ima več časa za družino s tremi otroki in za hobije: zborovsko petje in kolesarjenje. V letih 2008, 2009 in 2010 je s treking kolesom prevozil trase vseh brevetov v Sloveniji. Leta 2010 je prejel tudi naziv Super randonneur za prevožene 200, 300, 400 in 600 km brevete. Letošnja želja mu je uspešno prevoziti najbolj znani brevet na svetu Pariz-Brest-Pariz. Matejeva pričakovanja so kratka in jedrnata.

Pričakovanja: odlična klapa, super organizacija in podpora, šampanjec v cilju.


Stane Potočar, Novo mesto
Stane



Stane. Prvič v ekipi. Prepričan sem, da bo dal vse od sebe za končni uspeh. Prijatelj iz Novega mesta, tudi navdušen kolesar. Z Matjažem sta velika prijatelja in ne dvomim, da se bo dobro vklopil v ekipo in opravljal zadožitve, ki jih bo vsem dodelil Brane.

Pričakovanja: Glede na to, da bom letos prvič na DOS-u si želim vklopiti v ekipo, s katero bomo pomagali Andreju k čim boljšemu rezultatu. Pričakujem nova poznanstva z nekaterimi člani ekipe in nekaj neprespanih noči. Upam, da bo teklo vse po planu.